onsdag 30. mars 2016

Studietur til Roma 14.-18. Mars 2016Frokost hver dag kl 0700

I kunsthistorie,  i andre klasse, arbeider vi etter en tidslinje fra 3000 år fvt: Egypt, Gresk antikk, Romersk An-tikk og skal gjennom middelalderen og renessansen. I tredje klasse starter vi på  barokken og videre fram til vår tid.
I Roma følger vi den historiske tidslinjen fra Romersk antikk i kunst og arkitektur, gjennom middelalderen med kirker, arkitektur, interiør og utsmykning, til renessansen og barokken.
Renessansen er overalt i Romersk arkitektur, men vi fordyper oss i Signaturrommet i Vatikanmuseet og det sixtinske kapellet, Vi får en forsmak på neste års pensum i St. Peterskirken og i Galleria Borghese gjennom spesielt Bernini og Caravaggio.

Mandag:
Vi ankom Roma tidlig ettermiddag og sjekket inn på et hyggelig hotell sentralt i forhold til steder vi skulle besøke. Utpå kvelden spaserte vi til Coloseum, Kikket inn på Forum Romanum og Trajanplassen med den fantastiske marmorsøylen reist i år 113 til minne om keiseren Trajan sin seieren Dacia i det nåværende Romania  år101 og 106

Tirsdag:
Vi startet Tirsdagsmorgenen med å gå til Museum Capitolini som lå bare noen få minutter gåavstand fra hotellet. Siden vi var effektiv med tiden kom vi frem tidligere enn forventet. Dette ga oss muligheten til å se oss rundt i nærområdet før guideturen vår begynte.
Museum  Capitolini består av tre palasshus. I sentrum av disse tre bygningene står en rytterstatue av Marcus Aurelius som er laget av Michelangelo i 1536. Denne statuen er en kopi av den originale som befinner seg inne på selve museet. Museenes samlinger består av antikke romerske statuer, inskripsjoner samt andre kunstgjenstander fra renessansen og middelalderen.Da vi kom inn på museene hadde vi en guide som ledet oss gjennom hele turen slik av vi fikk kjennskap til historien bak skulpturene og andre gjenstander. I den første bygningen vi var innom var der blant annet gamle levninger av en kjempestatue av keiser Konstantin den store. I denne bygningen så vi også den kjente etruskiske bronsefiguren av en ulvinne som diet Romulus og Remus.En annen gjenkjennelig marmorstatue vi så var «Den døende Galler». Dette er en romersk kopi av en tapt hellenistisk skulptur som originalt var i bronse.  Denne statuen avbilder en døende galler. På siden har han et stikksår med blod som renner ut. Galleren ligger på sitt falne skjold og sverd. Denne statuen ser ut til å ha kjempet inntil døden der han er i ferd med å miste kreftene sine. Han er dermed avbildet i det øyeblikket han hvor han går over til døden.


Vi besøkte også Santa Maria Della Minerva. Dette er en av Romas viktigste katolske kirker. Den ligger ved Piazza Della Minerva, like bak Panteonen. Denne kirken er den eneste i Roma hvor vi får se original Ghotisk kirke arkitektur.
(sett inn bilde av Santa Maria Della Minerva)
På slutten av dagen gikk vi forbi museet Ara Pacis, hvor keiser Augustus freds alter ligger, som vi så inn på gjennom et stort glassvindu. Alteret er laget av marmor og ble bygget i Augustus sitt navn, men også litt for ære. Vi avsluttet så dagen med å spise gelato på vei tilbake til hotellet.

 Christine og Julianne

Onsdag
Dagens tema var renessansen.
Vatikanmuseet:
Vi byrja dagen på hotellet, vi måtte gå raskt frå hotellet klokka 07:20 om morgonen enda forkosten starta klokka 07:00 så vi hadde dårlig tid.
Når vi kom fram til museet så måtte vi gjennom ein sikkerheitskotroll før vi kunne gå opp, vi fekk med oss ein audioguide så vi kunne høre om ting i dei romma vi besøkte.
Vi var i den egyptiske delen av utstillinga, som definitivt var ein av dei meir interessante delane av dagen.
Høgdepunktet på denne turen var da vi kom inn i det sixtinske kapellet og sat oss ned der på benkane. Den meir spesielle delen av dette var når det kom ein prest inn og vi vart vitne til ein gudsteneste inne i kapellet.
Da vi skulle ut av museet så gjekk vi ned ei virveltrapp som var laga av ein slags svart skifer med kvit marmor på enden av kvart trappetrinn, marmoren var ganske glatt så vi måtte vere veldig forsiktige.


Galleria Borghese:
Vi tok metro frå Vatikanet  til Piazza di Popolo. derfra spasere vi  heile vegen opp til Galleria Borghese. Her fortalte Marthe om Bernini sine skulpturar og maleria til blant anna Caravaggio.


Maciej, Ida og Janet


Torsdag 17.mars

Henry Toulouse:
Torsdag startet vi morgenen med å gå  til Piazza del Popolo, der vi fikk velge om vi ville gå å handle på Nike og Adidas eller bli med to lærere inn i underetasjen på Ara Pacis museet hvor det var en  stor utstilling av arbeidene til HenryToulouse-Lautrec.
Noen av oss valgte å  se Henry Toulouse (1864-1901) sine plakater og tegninger. Han var kjent for å lage plakater i litografi teknikk (trykke teknikk) for musikaler, skuespill osv.
Han lagde også mange skisser og tegninger som minner om et tidlig stadie i karikatur tegning, av mennesker han selv var kjent med. Særlig prostituerte kvinner han var forelsket i.
Senere møttes vi alle igjen og fikk to timer til og gjøre det vi enn måtte ønske. Denne tiden ble brukt til og se i butikker og spise lunsj.
Davinci museum:
Så møttes vi alle senere på Piazza del Popolo og vi fikk velge om vi ville gå inn på Davinci museumet eller bruke timen til det vi selv ville. Noen ble med på museum andre handlet mer.
På Davinci museumet fikk vi se hans oppfinnelser og utstillinger.


Spanske trappen: 2
Så møttes vi alle igjenn på spanske trappen, spanske trappen ligger ved den ene enden av Via Condotti. Ved trappens fot ligger Piazza di Spagna. Spanske trappen var trappen opp mot den spanske ambassaden, spansk menn og andre bosatte seg gjerne i dette området før. Da vi var med spanske trappen var den under restaurering så vi fikk bare sett og gått på en liten del av trappen.

S Maria della Vittoria:
kirken ble tegnet av Carlo Mademo, og fasaden viser et verk av Giovanni Battista Soria. Inntrøret visr blant annet Den hellige Teresas ekstase av Bernini.
St. Peterskirken:
 Etter på gikk vi sammen til metro stasjonen og tokk T-banen til Vatikanet og gikk inn i Sant Peter kirka. Der fikk vi muligheten til og se oss rundt på alle de store verkene som dekker kirken fra gulv til tak. St. Peters plassen skulle orginalt være formet som et gresk kors, men ble i stedet for designet for å se ut som et nøkkel hull ovenfra. Dette skulle symbolisere at St.Peterskirken skulle være himmel porten. Dette henger også sammens med nøkkel symbolet til Vatikanet. Nøkkelen sumboliserer også for svar.
Arkitektene på St.Peters: paven gav jobben som sjefsarkitekt til Donato Bramante. Da Bramante døde fikk Rafael, Giocondo da Verona og Antonio da Sangallo jobben. De forlenget kirken og designet kirke plassen for å se ut som et nøkkel hull.
Da de tre arkitektene døde tokk Michelangeo over. Han gikk til dels tilbake til Baramantes design. Han designet også kuppelen, men døde før den ble ferdig. Etter ham fulgte Jacopo Vignola og så Giacomo della Porta. Kuppelen ble fullført av Domenico Fontana.
Fasaden var det siste som ble fullført av Carlo Maderno. Den siste arkitekten i byggeperioden var Gian Lorenzo Bernini, som ble utnevnt og fikk annsavert for intrejøret og petersplassen. Hans fremste bidrag inni i kirken er baldakinen over høyalteret.
Han og hans lærlinger utsmykket Petersplassen med alle statuene som følger taket.
Etter og dette gikk vi tilbake til hotellet og slappet av litt før vi dro ut for og nyte siste kvelden vår i Roma med Pizza.

Janet, Malena, Tuva og Hanna

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar