fredag 27. mars 2015

Studietur til Oslo

Vi i klasse 2SF1 var på studietur til Oslo. Vi reiste tirsdag 3 mars og var der til fredag 6 mars. Der fikk vi muligheten til å besøke noen viktige steder som var knyttet til fagene design, norsk, samfunnsfag og historie. Vi besøkte en del museum, og så på et teaterstykke av Ibsen.

DAG 1
Det første stedet vi besøkte var Kunstindustrimuseet, som er et av de eldste kunstindustri-museene i Europa. Museet inneholder samlinger av eldre norske og utenlandske kunst-håndverk fra middelalderen, og frem til i dag. Museet er sammensatt av mange rom, der vi blant annet finner samlinger av møbler, klær, redskaper, sølv, glass og keramikk. Noen av rommene er dekorert etter ulike stilperiode og inneholder gjenstander som er knyttet til stilen, for eksempel Art Nouveau. Kunstindustrimuseet er en del av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. Vi fikk muligheten til å se ting som ble nevnt i design og arkitekturfaget i første klasse. Det var blant annet eventyrstolen av Gerhald Munthe.
Adresse: St. Olavsgate 1, Oslo
Åpningstider: Tirsdag- Søndag
Link adresse:
http://www.nasjonalmuseet.no/no/besok_oss/visningssteder/kunstindustrimuseet/
Oslo rådhuset
Etter Kunstindustrimuseet var vi på rådhuset i Oslo. Ved veggene i huset finner vi freskomalerier, som er en type maleri som utføres oftest på en våt kalkvegg med jordfarger eller mineralske farger. Det ble malt blant annet av Freskomalerne, Alf Rolfsen, Axel Revold og Per Krohg. Disse personene har malt hver sine rom i rådhuset. I andre etasje finner vi også en del samlinger av møbler som stoler, sofaer, bord osv. Dette var et nyttig sted for designfagene, siden vi fikk se hvordan de malte for å få fremheve bildene ved høye kontraster.


Adresse: Oslo City Hall, 0037, Oslo
Åpningstider: Mandag- Søndag
Link adresse:
https://www.oslo.kommune.no/politikk-og-administrasjon/radhuset/DAG 2

Kulturhistorisk museum
Kulturhistorisk museum er en museumorganisasjon ved universitet i Oslo, og den ble opprettet i 1999 under navnet Universitetets kulturhistorisk museer. Ved kulturhistorisk museet finner vi samlinger fra middelalderen, eller fra vikingtiden. Det er blant annet samlinger av gull smykker, mynter, mat redskaper, klær, våpen, og en minnestein. Dette var en plass som var viktig for fagene historie og design fagene der vi lærer om middelalderen som vi har som pensum i andre klasse.


Adresse: Frederiks Gate 2, 0164 Oslo
Åpningstider: Tirsdag- Søndag
Link adresse:
http://www.khm.uio.no/Vikingskipshuset
Deretter gikk vi til Vikingskipshuset som er en del av kulturhistorisk museum ved Universitet i Oslo. Museet viser en utstilling av de beste bevarte vikingskipene i verden Oseberg, Gokstad, og Tune. Vi finner også verdens eneste bevarte vikingvogn, kister, sleder, redskaper, og skjelettene fra Oseberg og Gokstad. Det var et nyttig sted for faget historie, der vi har pensum om vikingtiden.


Adresse: Huk Aveny 35, 0287, Oslo
Åpningstider: Mandag- Søndag
Link adresse:
http://www.khm.uio.no/besok-oss/vikingskipshuset/DAG 3

Ibsen museet
Vi besøkte Ibsen museet der hadde de restaurert leiligheten som Henrik Ibsen bodde i de siste årene av livet sitt. Leiligheten har samme fargene og mesteparten av møblene og maleriene som Ibsen eide, slik at vi kan få se hvordan han levde. Museet har også en utstilling som heter ''Henrik Ibsen- tvert imot'' som handler om Ibsens liv og om diktingen hans, det er også utstilt noen av Ibsens personlige eiendeler. Vi besøkte dette museet både i sammenheng med norskfaget, og vi studerte stilen og møblene i leiligheten i forbindelse med formgivning.


Adresse: Henrik Ibsensgate 26, Oslo
Åpningstider: Mandag-Søndag
Link adresse:
http://www.norskfolkemuseum.no/Tilknyttede-Enheter/Ibsenmuseet/


Bildet av leiligheten tilhører Norsk folkemuseum.

Munch museet
Vi dro på utstillingen Munch + Melgaard på Munch museet, som fokuserte på likhetene og forskjellene mellom samtidskunsten vi har idag og ekspresjonismen fra Munchs tid. Både Munch og Melgaard ble og blir sett på som dristige og utradisjonelle for sin tid, og de har mange av de samme temaene, dette gjør at vi skal se kunsten til begge kunstnerne  i et nytt lys. Vi dro på denne utstillingen i forbindelse med fagene formgivning og norsk.


Adresse: Munchmuseet Tøyengata 53, 0578 Oslo
Åpningstider: Mandag-Søndag
Link adresse:
http://munchmuseet.no/utstillinger/melgaard-munchDet norske teateret
Torsdag kveld dro vi for å se ''Brand'' forestillingen av Henrik Ibsen på Det Norske Teateret, der de har alle forestillingene på nynorsk. Vi så dette skuespillet i forbindelse med norskfaget. Stykket er et idedrama og handler om presten Brand som mener at man alltid burde gjøre det som er rett, selv om han må gi avkall på det som er viktig for ham selv.


Adresse: Kristian IVs g. 8, 0164 Oslo
Link adresse:
http://www.detnorsketeatret.no/
Bildene tilhører Det norske teateret.


DAG 4
  
Nasjonal museet
Vi dro til nasjonalmuseet og så på utstillingene ''Livets dans. Samlingen fra antikken til 1950'', ''Nålens øye. Samtidsbroderi'' og ''Det magiske nord. Finsk og norsk kunst omkring 1900''. Mens vi var på ''Livets dans'' utstillingen, fikk vi i oppgave å lage en enkel skisse av et av maleriene fra epokene rennesansen, barokken, ekspresjonismen, impresjonismen,  romantikken og realismen. På denne utstillingen er det mer en 4000 malerier,  og er en av de mest varierte og mangfoldige utstillingene i Nord-Europa. Vi var på disse utstillingene i forbindelse med formgivning.


Adresse: Universitetsgata 13, 0164 Oslo
Link adresse:
http://www.nasjonalmuseet.no/
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar